Obecnie w świecie panuje trend na bycie szczupłym i zdrowym. Szczególnie pragniemy atrakcyjnego wyglądu wraz ze zbliżającym się okresem letnim. Wtedy kiedy zaczynamy zrzucać ciepłe ubrania i trzeba ubrać coś bardziej kusego. Wiele osób ma postanowienie noworoczne, by zrzucić zbędne kilogramy, by na lato wyglądać pięknie. Tylko jak wybrać najlepszą dietę dla siebie?
Dieta, a zdrowie
Bardzo ważne, przed rozpoczęciem diety, jest wykonanie podstawowych badań morfologicznych. Dzięki temu wykluczone zostaną niedobory konkretnych witamin lub określimy poziom cholesterolu we krwi. Każda dieta powinna być prowadzona pod okiem lekarza dietetyka, który dobierze najlepszy możliwy rodzaj diety.
Oprócz zrzucenia zbędnych kilogramów dobrze dobrana dieta poprawi nasze zdrowie. Sama utrata wagi poprawia samopoczucie i zwiększa poczucie własnej wartości. Jest to bardzo duży plus każdej diety, lecz jeszcze większy to poprawa metabolizmu oraz obniżenie poziomu cukru we krwi.
Dieta o niskiej kaloryczności
Chcąc schudnąć należy spożywać mniej kalorii niż jest w stanie spalić nasz organizm w ciągu dnia. Trzeba jednak dobrze obliczyć swoje zapotrzebowanie na energię by czuć się dobrze podczas trwania diety. Często osoby, które dotychczas spożywały ponad 2500 kcal dziennie mają problem z utrzymaniem diety 1200 kcal. Nic dziwnego, dla organizmu jest to duże obciążenie. Dlatego dieta powinna być dobrze zaplanowana i rozpisana.
Dieta niskokaloryczna jest dietą o obniżonej kaloryczności. Zazwyczaj całodzienny jadłospis zawiera od 1000 do 1500 kcal. Wszystko zależy od zapotrzebowania organizmu. Inną kaloryczność powinien przyjmować człowiek pracujący fizycznie, a inną osoba mająca siedzącą pracę i niską aktywność fizyczną w ciągu dnia.
Redukcja i utrzymanie masy ciała
Redukcja trwa zazwyczaj kilka tygodni. Wszystko zależy od efektów jakie chcemy osiągnąć. Dieta niskokaloryczna przyniesie szybkie efekty jeśli będziemy stosować się do wszystkich zasad bardzo skrupulatnie.
Najważniejsza zasada to pięć małych posiłków w ciągu dnia. W diecie niskokalorycznej jak w każdej innej niezbędna jest odpowiednia ilość wody. Jest to minimum 2,5-3 litry wody spożytej przez cały dzień. Niedopuszczalne jest podjadanie między posiłkami.